Tygguide

Guide för att välja tyg. Alla ooakis utvalda tyger är testade och godkända för att användas i hemmiljö. Innan du beställer så tänk på användningsområdet för din möbel. Klicka här för aktuell tygkollektion.

PILLING (NOPPBILDNING I TYGER)

Alla tyger har en tendens till noppbildning vilket mäts i en Pillingskala där 1 är mindre bra och 5 är bra.

LJUSÄKTHET (BLEKNING BEROENDE PÅ SOLLJUS)

Ljusäkthetsskalan går från 1-8 där 1 är känslig och 8 innebär inte känslig.

Tyger bleks av solljus. De flesta av våra tyger har ljusäkthet 5-6 vilket lämpar sig för inomhusbruk. Söker du tyger för utomhusbruk är 6-8 att rekommendera.

MARTINDALE (TYGETS SLITSTYRKA)

Martindale är en skala för att mäta hur slitstarkt ett tyg är. Ju högre tal, desto högre slitstyrka för tyget. Värdet säger en del om hållbarheten på tyget.

Vi på Ooaki rekommenderar tyger som har ett värde över 25.000 varv för stoppmöbler i hemmamiljö.

TEXTILIER MED LUGG

Tyger som chenille, sammet och plysch kan ha en tendens till att få tryckmärken när luggen lägger sig ner vilket ger avtryck så det ser slitet ut. Detta avtryck är normalt för dessa typer av tyg. Tygerna kan även skifta i flertal olika nyanser beroende på hur ljuset faller vilket är helt naturligt.

CHENILLETYGER VARIERAR MED LJUSET

Chenilletyger ger olika färgnyanser genom att chenillegarn reflekterar ljuset beroende på vävningen vilket skapar dess unika utseende. Alla chenilletyger har också en sitteffekt av luggriktningen som påverkas av vikt, temperatur och fukt vid användandet och påverkar inte kvaliteten på tyget och är ingen defekt utan ett karaktärsdrag.

STOPPNINGEN PÅVERKAR

Stoppmöbler har generellt sett någon form av skummaterial i sitsen, som från första början har en fast komfort och som även kan kännas en aning ojämn från sits till sits. Med tiden brukar möblerna både mjukna och jämnas ut samt sjunka ihop något. Stoppning som innehåller löst stoppningsmaterial såsom krossad polyeter, bollfiber, fjäder m.m. medför ett större underhåll av plymån. Dessa material behöver kontinuerlig skötsel i form av att man ”puffar” till plymån som leder till att man får in luft i materialet.

Klicka här för aktuell tygkollektion