Att hitta rätt plats till soffan kan vara knepigt, men hur den placeras kan göra stor skillnad för upplevelsen av ditt vardagsrum. Vi har listat fem tips på vad du ska tänka på när du ska placera din soffa för att göra rummet mer luftig och inbjudande.

1. Många placerar sin soffa eller sittmöbel med ryggen lägst med väggen vilket gör att man går miste om en vägg som hade kunnat användas för exempelvis förvaring. Genom att ställa soffan mitt i rummet eller en bit ifrån väggen kan du även skapa en känsla av ett luftigare och öppnare vardagsrum.

2. Har du två soffor kan du med fördel placera dem mittemot varandra då det bjuder in till umgänge och gemenskap. Mittpunkten i vardagsrummet blir då soffgruppen.

3. Har du en fin utsikt eller stora fönster? Släpp in ljuset och prova ställa soffan där man kan sitta och titta ut istället för att ha ryggen mot fönstret.

4. För att skapa ett inbjudande och avslappnat vardagsrum kan du placera soffan där den välkomnar dig in i rummet, alltså inte där den har ryggen mot besökaren.

5. Många placerar soffan med fokus på tv:n, prova istället att placera soffan mot en eldstad eller annat för att vända bort fokuset från tekniken.